-

Cum va fi afectată economia României de pandemia de coronavirus

Scăderea economică din acest an ar putea ajunge la 4,7%, după care va crește cu 3,9% în 2021, potrivit estimărilor Băncii Comerciale Române (BCR).

"Practic din martie avem această estimare, de -4,7%. Atunci, în martie, eram priviţi ca fiind printre cei mai optimişti în perspectiva prognozelor.

Consensul pieţei era undeva spre -8%. Era oarecum divergent şi faţă de prognoza oficială. Dacă ne amintim, atunci era -1,9%. Între timp şi prognoza oficială s-a mai ajustat către prognoza noastră şi consensul pieţei a început să conveargă spre prognoza noastră. Acum e undeva la -5,2%.

Este destul de greu să ne dăm seama de cum va fi influenţată economia de ultimele evenimente. E puţin probabil să avem o carantinare totală.

Dacă ne uităm ca şi evoluţie a acestui nou val, ne uităm la ţări din regiune care oarecum s-au confruntat cu ceva timp înaintea noastră, cu 3 săptămâni înaintea noastră, chiar lună, cu o răbufnire a numărului de infectări şi dacă ne uităm deja Cehia şi Slovacia sunt de mai bine de o săptămână în stare de urgenţă, dar nu au închis economia.

Deci, nu ne aşteptăm să vedem din nou un lockdown", a spus Ciprian Dascălu, economist şef şi director de cercetare la BCR.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite