-

Azima – rețeta pâinii care dă putere feților-frumoși

Scris de

Două dictoane latine au traversat istoria. Unul dintre ele, Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) a fost așezat și de primul Rege al României, Carol I, pe emblema tinerei case regale, cu un secol și jumătate în urmă.

Cel de al doilea la care vreau să fac referire aici ne-a fost adus de romani, atunci când au pornit războaiele de cucerire a Daciei, cu 1900 de ani în urmă: Nihil Sine Panem (Nimic fără pâine). {i era, pe vremea aceea, pământul ăsta, un întins grânar, pe care-l râvneau toți din jur. Una dintre rețetele vechi ale acestui pământ e „azima”, pâine simplă, pregătită din făină, tărâțe și semințe. Se amestecă un kg de făină de grâu cu 500 g tărâțe de grâu, o lingură de sare grunjoasă, susan, mac, migdale sau nuci (măcinate), apă (sau borș de tărâțe) și-o nucă de drojdie sau de „aluațel” (aluat rămas de rândul trecut, dospit în apă caldă). Se frământă până se obține un aluat consistent, se lasă la dospit, apoi se întind lipii (azime) care se coc la cuptor, la țest sau în gura sobei, timp de 40-50 de minute, la foc potrivit. Azimei coapte în gura sobei i se mai spunea și „de cenușă”, iar după legendă ea dădea puteri feților-frumoși.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay