Persoanele care suferă de schizofrenie percep realitatea într-un mod distorsionat și se comportă ca și cum ar fi pierdut contactul cu lumea reală. Această patologie îi detemină pe pacienți să aibă halucinații, le afectează modul de gândire și, prin urmare, își pune amprenta asupra vieții de zi cu zi.
Persoanele cu schizofrenie necesită tratament pe toată durata vieții iar cei depistați în stadii incipiente ale bolii se bucură de o profilaxie mai eficientă a complicațiilor.
Care sunt simptomele schizofreniei?
Simptomele pozitive
Simptomele pozitive fac referire la comportamentul psihotic și traduc perecepția distorsionată a realității. Acestea includ:
- Halucinații – În general fac referire la lucrurile pe care le vede și aude pacinetul, dar care nu sunt reale. Pacientul însă este convins de autenticitatea lor. Halucinațiile pot apărea în sfera oricărui organ de simț, însă cele mai frecvente sunt cele vizuale și auditive.
- Iluzii- Acestea sunt convingeri false care nu se bazează pe realitate. De exemplu, persoana crede că cineva vrea să ii facă rau, că este îndragostit de el sau ca are o abilitate pe care nu o posedă de fapt.
- Tulburi de gândire – Acestea se reflectă în tulburările de vorbire. Comunicarea eficientă este afectată iar răspunurile pe care le oferă nu sunt corelate cu subiectul discuției. Câteodată pacientul pune împreună cuvinte fără legătură unele cu altele, situație numită și ”salată de cuvinte”.
- Tulburări de mișcare – Manifestările din această categorie sunt extrem de diverse, de la agitație inexplicabilă la insensibilitate la copii. Pacientul nu se pot concentra pe un anumit obiectiv și îi este greu să îndeplinească o anumită sarcină. Comportamentul acesta poate incude și posturi bizare, mișcări excesive.
Simptomele negative
Simptomele negative sunt asociate perturbări ale emoțiilor și comportamentului normal. Acestea includ:
- Afectul plat – expresii faciale reduse și voce monotonă
- Reducerea sentimentelor de mulțumire sau plăcere în viața de zi cu zi
Citeste continuarea AICI