-

Ulcerul cronic al piciorului. Ce este? Cum îl tratăm?

Ulcerul cronic al piciorului este o complicație frecventa si totuși prea putin cunoscuta. El afectează talpa piciorului, unde duce la apariția de perforații. Prost tratat,poate duce la cangrenă și se poate ajunge până la amputarea piciorului.

Boala este legată de diabet și de o afecțiune a nervilor, care perturbează sensibilitatea la nivelul picioarelor, împiedicând perceperea rănilor sau a anomaliilor. De altfel,fiindcă piciorul are tendința să se sprijine pe aceleași puncte ale piciorului, aceasta duce la apariția de zone de hiperpresiune.
La început, ulcerul perforant plantar evoluează „fără zgomot”, deoarece leziunea nu este dureroasa. E vorba despre o mică rană sau de un neg sub care apare o beșică, iar aceasta în final se rupe. Este punctul de plecare către o ulcerație care poate să atingă tendoanele sau oasele subiacente.
De fapt, cum diabetul alterează vasele sanguine, țesuturile piciorului sunt prost irigate, iar deficitul de oxigenare este ceea ce împiedica procesul de cicatrizare.
Tratamentul constă în îngrijiri clasice sub o aspersie riguroasă, într-o supresiune totala a sprijinului la nivelul ulcerației.
Pentru a evita apariția ulcerului perforant plantar pot fi luate câteva precauții simple: trebuie vegheat la păstrarea unei igiene a picioarelor și a unghiilor, inspectarea regulată a stării picioarelor și purtarea de încălțăminte confortabilă.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay