-

Numărul urșilor din Argeș de patru ori mai mare decât efectivul optim

Direcția Silvică Argeș anunță că în pădurile din Argeș sunt aproape 1200 de urși, iar numărul optim ar fi de 279.

Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, a precizat că în pădurile de pe raza județului Argeș sunt 1191 de urși.

Numai în cele șase fonduri ale Direcției Silvice există 311 urși, deși ar trebui să fie doar 110. Cum autorizațiile de recoltat urși sunt foarte greu de obținut, împușcarea acestora se face "calculat și nu la întâmplare, cu scopul precis de a fi împușcate exemplarele care creează cele mai mari probleme".

Recent instituția amintită a primit derogare pentru a recolt 2 urși din arealul județului Argeș. Un exemplar pe fondul de vânătoare Corbi și altul la Arefu.

Primul dintre ei a fost deja recoltat (împușcat) în zona Cabanei Bahna (Nucșoara – Fondul Corbi), iar pentru cel de-al doilea (Arefu) au loc în fiecare zi acțiuni ale angajaților silvici. Conform informațiilor oferite de conducerea DSA se urmărește împușcarea animalelor care fac pagube în gospodării sau care pun în pericol viața oamenilor. În cazul ursului deja împușcat, acesta a intrat în curtea cabanei Bahna și a omorât animale domestice.

Specialiștii de la Direcția Silvică Argeș spun că ursoaica cu trei pui de pe Transfăgărășan (zona primelor tuneluri) a fost relocată în zona Aninoasa, dar după două săptămâni s-a întors aici.

Această ursoaică, monitorizată permanent, are doi pui (tot ursoaice), care anul acesta au fătat la rândul lor câte trei pui, ajungând în doi ani să se înmulțească de la un animal la 10.

Sursa: Constantin Pasol

Foto: pixabay

Articole înrudite