-

“Copacul dinamită” - o ciudăţenie a naturii de care trebuie să te fereşti! (VIDEO)

Este un arbore cu totul neobişnuit, ale cărui fructe se transformă în adevărate ghiulele şi explodează atunci când iau contact cu solul. Din acest motiv, oamenii i-au spus "arborele dinamită”.

În realitate, acest copac special se numeşte Hura crepitans şi este originar din pădurile tropicale din nord-estul Americii de Sud.

Pentru că nu este pretențios în ceea ce privește climatul sau solul în care își înfinge rădăcinile, arborele a ajuns să fie crescut și în alte părți ale lumii. Aşa s-a ajuns ca în prezent, arborele să fie o prezenţă constantă în Tanzania sau în India, pe lângă templele lui Shiva.

Potrivit tradiției de aici, florile acestei plante se asemănă cu capul unei cobre, iar acest lucru ar face din ea o plantă sacră, care îl reprezintă pe zeul Naga, regele cobră.

Cele mai mari exemplare pot atinge înălțimea de 60 de metri, iar frunzele, în formă ovală, pot ajunge până la 60 de centimetri lățime.

Dincolo de aspectul său bizar (scoarța este acoperită de foarte mulți țepi), acest copac este faimos pentru fructele sale. Acestea arată ca niște capsule cu diametrul cuprins între 5 și 8 centimetri, iar când sunt coapte explodează, producând un sunet asemănător unui foc de armă. Forța exploziei este atât de mare încât poate ajunge până la 250 de kilometri pe oră. În funcție de poziția fructului, semințele pot fi trimise până la 100 de metri distanță de arbore. Bucățile de coajă propulsate de explozie le pot provoca răni oamenilor sau animalelor care se intersectează cu traiectoria lor.

Aceasta nu este singura modalitate prin care acest copac poate face rău. Potrivit Gardening Know-How, fructele arborelui-dinamită sunt otrăvitoare. Dacă sunt ingerate, provoacă vărsături, diaree și crampe abdominale.

De asemenea, seva copacului este toxică. Provoacă iritații puternice pe piele, iar dacă pătrunde în ochi poate cauza pierderea vederii.

Coaja fructului este folosită pentru confecționarea veselei, datorită rezistenţei sale dovedite în timp.