-

Biosenzor care detectează un nivel periculos de coronavirus în aer

Oamenii de știință spanioli de la Universitatea Politehnică din Valencia au dezvoltat un dispozitiv pentru detectarea directă a virusului SARS-CoV-2 în aer.

Anunţul în acest sens a fost publicat pe site-ul Asociației Universităților din Valencia, RUVID. Sistemul se bazează pe un biosenzor extrem de sensibil, care monitorizează permanent prezența proteinelor virale SARS-CoV-2 în aerosolii din mediu.

„Strategiile pentru controlul preventiv ar trebui să ia în considerare şi răspândirea virusului prin aerosoli, pentru a atenua eficient efectele coronavirusului” – a declarat coautorul studiului, profesorul Angel Maquieira, director al Institutului pentru recunoaștere moleculară și dezvoltare tehnologică de la Universitatea Politehnică din Valencia (IDM-UPV).

Se precizează că biosenzorul foloseşte anticorpi specifici, care pot detecta virusul SARS-CoV-2 în aer. Pentru testele preliminare ale dispozitivului, oamenii de știință au creat particule asemănătoare virusului (VLP).

Aceste particule de membrană virală imită virusul, dar nu conțin genomul acestuia, adică sunt sigure din punctul de vedere al răspândirii infecţiei. La detectarea unei încărcături virale în aer, la un nivel care ar putea fi dăunător sănătății umane, biosenzorul dă un semnal de alarmă.

„Această dezvoltare este foarte promițătoare” – spune autorul studiului, Sergi Morais, din cadrul IDM-UPV.

„Biosenzorul poate fi folosit ca sistem de avertizare și control pentru prevenirea infectării cu coronavirus, fără efectuarea testelor RT-PCR (Reverse Transcription- Polymerase Chain Reactio)”.

În prezent, sistemul este testat la Spitalul Universitar Principal din oraşul Castello. Autorii subliniază că nu există sistem analog pe piață – dispozitive dezvoltate pentru măsurarea directă a virusului SARS-CoV-2 în atmosferă.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite