-

Înfiinţarea fondurilor mutuale în agricultură revine în atenţia fermierilor

Înfiinţarea fondurilor mutuale în agricultură revine în atenţia fermierilor, care au mari pierderi anul acesta, din cauza secetei.

O iniţiativă în acest sens este în dezbatere publică, iar organizaţiile profesionale din agricultură speră la o soluţie care să-i sprijine cu adevărat. Fermierii cer ca înfiinţarea unor fonduri mutuale pentru managementul riscului să se facă pe criterii eficiente, după cum exemplifică preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, Nicolae Zidaru: „Să provizionăm nişte sume conform legii, 100 de euro, să zicem, pe hectar şi în anul bun, eu ca şi companie, să pun într-un cont la Ministerul Finanţelor bani pe care îi foloseşte statul în perioada când eu n-am secetă şi pe care să-i trec pe cheltuială în anii în care îi provizionez şi să-i aduc în veniturile fermei în anii în care am nevoie de ei şi constată o comisie că am problemă cu seceta.”
Directorul executiv în cadrul APPR, Alina Creţu, atrage atenţia asupra principalei temeri privind funcţionarea unor fonduri de ajutor reciproc în agricultură.
Alina Creţu: „Cine gestionează fondul mutual? Cu acest aspect nu au fost de acord fermierii, gândindu-se că ar fi costuri foarte mari de administrare. Aşa, dacă banii ar merge direct într-un cont, într-un astfel de provizion, se elimină o parte din aceste cheltuieli de funcţionare a fondului.” Există, însă, mai mulţi fermieri sceptici, între ei numărându-se și Marin Nedu: „Fondul ăsta mutual de care se tot vorbeşte cu atâta optimism ar putea asigura despăgubirea în condiţiile anului ăsta? Dacă nu, nu are rost să ne amăgim, că mai ştiu un lucru tradiţional la noi: când se strânge un ban grămadă, se găseşte cineva să-l pună în circulaţie şi să-i piardă urma.”
Tema se află în dezbatere publică, iar propunerile se află în analiza organizaţiilor profesionale.

RADOR
Foto: Pixabay