-

Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

Astfel, vor fi cofinanţate lucrările de investiţii efectuate de municipiile Bacău, Brad, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Motru, Oradea, Sibiu şi Tulcea.

Potrivit ordinului, vor fi încheiate contractate de finanţare pentru alocarea, din bugetul MLPDA, a sumei de 75,3 milioane lei pentru anul 2020 şi a sumei de 37,2 milioane lei, programată pentru anul 2021.

“Am semnat ordinul cu încrederea că cetăţenii vor beneficia încă din iarna următoare de servicii de termoficare de bună calitate, căldură în case și fără a aștepta minute bune să se încălzească apa la robinet. Sistemul centralizat de încălzire trebuie să ofere servicii de calitate în raport cu prețul plătit de cetățeni. Prin încheierea acestor contracte, la nivel local, Programul Termoficare va ajuta și la relansarea economică, asigurând, astfel, locuri de muncă pentru firmele care vor efectua lucrările de înlocuire a rețelelor vechi,” a precizat ministrul Ion Ştefan.

* * *

La nivelul MLPDA se derulează Programul Termoficare aprobat prin OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților, care se implementează în perioada 2019-2027.

Finanţarea Programului Termoficare se realizează din următoarele surse:

a) sume din transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei;

b) sume din transferuri din bugetul Fondului pentru mediu, prin bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei;

c) sume din bugetele locale.

Cota de cofinanţare din bugetul MLPDA este de maximum 85% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar contribuția de la bugetul local va fi de minimum 15%.

Sursa: mdrap.ro

Foto: pixabay

Articole înrudite