-

ABC-ul micului fermier

Trebuie tinut cont ca pomii si arbustii fructiferi sunt culturi perene, dezvoltandu-se pe același teren timp mai mulți ani. Ingrăşămintele care se folosesc in pomicultură trebuie sa contina cel putin principalele elemente care intra in hrana pomilor: azot, fosfor, potasiu.

Productiile obtinute din plantatiile de mere depasesc adeseori posibilitatile de valorificare si depozitare in stare proaspata, obligand producatorii  sa le transforme in bauturi fermentate din mere, numite cidruri.

Franta este tara cu cea mai mare productie de cidru, care, in cea mai mare parte (85 - 90%) este supus distilarii pentru obtinerea rachiului de mere invechit cunoscut sub numele de Calvados.

Si la noi, in ultimul timp  s-a extins producerea cidrului, o deosebita bautura fermentata obtinuta din mere, bogata in magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu, si vitaminele A, B si C.

Cercetatorii nostri au facut experiente privind aceste 3 moduri de intretinere a solului intr-o livada de prun, din zona Campulung Muscel, prezentate comparativ in procente, astfel:

  • Sol inierbat mai multi ani, recolta = 100%;
  • Sol inierbat doar 1 an, recolta = 121%;
  • Sol lucrat permanent, ogor negru, recolta = 395%;
  • Ogor negru combinat din luna august cu mazare de nutret, incorporata toamna prin aratura, recolta = 522%;
Pagina 7 din 13