-

Peste 250 de meşteri din toată ţara, la Târgul Creatorilor Populari de la Muzeul ASTRA

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu organizează în perioada 14 - 16 august 2020 unul dintre cele mai mari târguri de meşteri populari din afară.

Timp de 3 zile, aleile muzeului şi casele tradiţionale din muzeul în aer liber prind viaţă prin prezenţa meşteşugarilor din toată ţara. La eveniment se impune purtarea măştii de protecţie şi respectarea regulilor de distanţare fizică.

Peste 250 de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării vor fi prezenţi în perioada 14 - 16 august la Sibiu pentru a participa la Târgul Creatorilor Populari sau Târgul de Sfântă Mărie, cum i se mai spune prin popor, unul dintre evenimentele care definesc Muzeul ASTRA. Încă din anul 1983, evenimentul reuneşte meşteri populari de diferite etnii, care au învăţat tainele meşteşugurilor tradiţionale de la strămoşi şi încearcă să le ducă mai departe noilor generaţii. La ediţia din acest an, ca element inedit, vor fi prezenţi alături de meşteşugarii consacraţi foşti, actuali sau viitori "olimpici" participanţi de-a lungul timpului la Olimpiada "Meşteşuguri artistice tradiţionale", însoţiţi de instructorii lor.

"Vizitatorii descoperă frumuseţea meşteşugului de demult transpusă de aceşti meşteri, veniţi aici din toată România să (ne) arate cum se ţese la război, cum se pictează pe sticlă sau lemn, cum se fac oalele din lut sau instrumentele muzicale. Sunt doar câteva exemple. Din păcate, în această perioadă specială, de pandemie, aceşti creatori populari au suferit foarte mult, mai ales pe plan economic. Şi din acest motiv, printr-un astfel de eveniment Muzeul ASTRA vine în sprijinul lor şi, totodată, în sprijinul valorilor culturale pe care aceştia le promovează. Vizitatorii au ocazia să-i cunoască pe meşteri, să le asculte poveştile, dar mai ales să le studieze produsele, unele speciale şi chiar unice.", a declarat Alina Matei, muzeograf Muzeul ASTRA.

În cadrul Târgului, sâmbătă, 15 august, vor avea loc demonstraţii culinare, cu degustare, la Gospodăria din Şeica Mică şi la Târgul de Ţară. De asemenea, în aceeaşi zi, începând cu ora 18,00, interpreţii de muzică populară Adina Roşca, Cătălin Doinaş şi Ionuţ Robert Pumnea împreună cu Ansamblul "Gura Izvorului" - Vatra Moldoviţei vor susţine un spectacol folcloric pe scena de la Târgul de Ţară.

Duminică, în ultima zi de târg, la două dintre gospodăriile din cadrul Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Gospodăria - atelier de olar din Marginea şi la Gospodăria - atelier de dogar, Straja, ambele din zona judeţului Suceava), între orele 10.00 - 13.00 artiştii Ansamblului "Gura Izvorului" vor susţine o serie de dansuri tradiţionale.

Târgul Creatorilor Populari se va desfăşura vineri şi sâmbătă între orele 10 - 19 şi duminică între 10 - 16.

Articole înrudite