-

Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Pe data de 13 septembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Ioan de la Prislop. Originar din Silvasul de Sus, acesta a trait la inceputul secolului al XVI-lea, nevoindu-se intr-o pestera din apropierea Manastirii Prislop.

Aceasta chilie a fost sapata de sfant, in malul stancos si adanc al paraului Silvut, fiind cunoscuta cu numele de ,,chilia" sau ,,casa sfantului".

In aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan multi ani, luptandu-se cu barbatie cu toate ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis in timp ce isi sapa cu dalta o fereastra in peretele chiliei. Un vanator l-a impuscat crezand ca este un animal salbatic.

Sfintele sale moaste s-au pastrat multa vreme in pestera de la Prislop, unde veneau credinciosii din imprejurimi si se inchinau.

In prezent nu se cunoaste unde se afla sfintele sale moastele.

Parintele Ioanichie Balan in ,,Patericul romanesc", sustine ca este probabil ca moastele sfantului sa fi fost duse la Tismana, la Bistrita Olteana, la Curtea de Arges sau Cozia, Sfantul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

Pestera Sfantului Ioan de la Prislop sau ,,casa" sfantului, se poate vizita de catre credinciosi. Aceasta se afla ceva mai sus de cimitirul Manastirii Prislop, mergand pe o carare bine amenajata prin padure, circa cinci minute.

In Biserica romano-catolica pe data de 13 sept. – Sf. Ioan Gura de Aur ep.

Iubitorule de nevoință și râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioane, părăsit-ai cele trecătoare și ai ales pe cele veșnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop și în peșteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu, pentru aceasta nu înceta a ruga pe Hristos pentru sufletele noastre. Amin!