-

Spania a reimpus starea de urgenţă până în 9 mai. Ce ţări au impus noi restricţii

Spania a reimpus starea de urgenţă cu interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii la nivel naţional, limitarea grupurilor la cel mult 6 persoane şi abilitarea guvernelor regionale de a institui carantina, fără să mai fie nevoie de aprobări la tribunale.

Spania are 382 de contaminări la suta de mii de locuitori, iar autorităţile doresc reducerea ratei de infectare până la sub 25 de cazuri. Premierul spaniol Pedro Sánchez:

Pedro Sánchez: Propunerea noastră este să prelungim starea de urgenţă timp de 6 luni, adică până în 9 mai. Starea de urgenţă trebuie aprobată în parlament la fiecare 15 zile, potrivit legii.

Guvernul spaniol urmăreşte oprirea răspândirii virusului, în special în mediul familial şi printre tineri, care petrec în grupuri mari la sfârşit de săptămână sau de sărbători.

Israelul prelungeşte restricţiile sanitare cu o săptămână din cauza situaţiei epidemiologice 

Israelul a fost în septembrie prima ţară din lume care a reinstituit măsuri de izolare, după creşterea numărului de infectări, iar premierul Netanyahu a tras atenţia că aceeaşi decizie este luată acum de majoritatea ţărilor europene. 

Comisia ministerială pentru coronavirus a Guvernului a aprobat prelungirea restricţiilor actuale până duminica viitoare, 1 noiembrie. Se pare că singura relaxare este că un profesor se va putea întâlni cu elevii săi într-un spaţiu deschis, până la 15 persoane.

Coordonatorul programului de combatere a răspândirii coronavirusului, Ronni Gamzu, le-a spus miniştrilor că nu ar trebui relaxate restricţiile dacă se fac doar 40.000 de teste într-o singură zi.

Numărul persoanelor care vin la testare a scăzut în ultimele zile. Graniţele rămân închise pentru vizitatorii străini.

Franţa s-ar putea confrunta cu 100.000 de noi cazuri COVID-19 pe zi - dublu faţă de numărul actual - avertizează profesorul Jean-François Delfraissy, cel care conduce consiliul ştiinţific care consiliază guvernul cu privire la pandemie, într-o intervenţie la postul de radio RTL.

"Există probabil mai mult de 50.000 de cazuri pe zi. Estimăm, în cadrul comitetului ştiinţific, că suntem aproape de 100.000 de cazuri pe zi", a spus Delfraissy. Franţa a înregistrat 52.010 noi infecţii confirmate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Sănătăţii duminică, în timp ce un al doilea val de cazuri a cuprins toată Europa.

Noile cazuri au dus totalul la 1.138.507, Franţa depăşind Argentina şi Spania şi situându-se pe locul al cincilea în lume, după Statele Unite, India, Brazilia şi Rusia.

România a înregistrat în ultima săptămână cel mai mare număr de cazuri noi confirmate, cumulat au fost peste 29.000 

Cifrele anunţate de autorităţi în ultima perioadă indică o tendinţă de creştere accentuată a numărului de persoane noi infectate, în condiţiile în care în două zile ale ultimei săptămâni numărul de cazuri noi a fost aproape de pragul de 5.000, iar într-una chiar a fost depăşit.

Încă de acum o lună ritmul s-a accelerat, iar dacă în săptămâna 21-27 septembrie se cumulau mai puţin de 9.900 de cazuri, în prezent cifra este aproape triplă.

Vineri s-a atins nivelul maxim înregistrat până acum pentru rezultate pozitive la teste în 24 de ore, peste 5.000, iar în alte două zile cifrele au fost foarte aproape de acest prag.

Săptămâna a adus şi alte recorduri negative, atât în privinţa deceselor asociate noului coronavirus, aproape 100 într-o singură zi, mai precis 98 de miercuri până joi, cât şi la numărul de persoane internate la Terapie Intensivă.

Secţiile ATI s-au aglomerat îngrijorător în ultimele zile. Dacă la începutul săptămânii se depăşeau în premieră 750 de pacienţi, s-a trecut de un nou prag, 828 de pacienţi sunt în prezent la Terapie Intensivă din cei peste 10.400 internaţi cu COVID-19.

Aproximativ 53.500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus sunt active la această oră în România.

Sursa: rador

Foto: pixabay

Articole înrudite