-

Caracteristici meteorologice

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal în aproape toată ţara, iar în zonele de câmpie va predomina o vreme caniculară. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19...30°C, valori mai ridicate cu 1...7°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 26...36°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...23°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzute în depresiuni. Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat de căderi de grindină.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în nordul și vestul Banatului, vestul Crișanei, sudul și estul Olteniei, sudul, estul și izolat în nord-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, procesele de coacere şi maturare la speciile de câmp și pomi-viticole vor fi forțate, semnalându-se îngălbenirea/uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate. În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (40-100%) şi recoltarea, în toate regiunile agricole ale ţării. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate lapte (100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea ceară şi deplină (10-100%). Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică. La speciile pomi-viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la varietăţile de sezon aflate la maturitatea de consum se vor extinde lucrările de recoltare. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, tratamente fito-sanitare, arături, pregătirea patului germinativ) se vor desfăşura pe ansamblu normal.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale; • Continuarea lucrărilor de arat şi pregătirea terenurilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare şi pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU