-

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8...15°C în primele zile, valori apropiate de normele climatologice și 1...10°C în restul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 3...21°C, la scara întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -2...9°C pe aproape întreg teritoriul, fiind condiții de producere a brumei. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 6...14°C, limite în general favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţării culturilor din prima urgență (lucernă, mazăre, borceag, etc.), precum și a speciilor de primăvară (porumb și floarea-soarelui). Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale în majoritatea regiunilor, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Local în centrul Dobrogei și al Transilvaniei, vestul Crișanei, vestul, centrul, sudul, nordul și estul Moldovei, izolat nord-estul Munteniei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată. Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) în cea mai parte a Crișanei, izolat nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp pe majoritatea suprafeţelor, iar în depresiuni procesele vegetative vor evolua ușor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime. Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra apariția frunzei a treia și înfrățirea (30-100%) în cea mai mare parte a țării, iar la culturile înființate în perioada optimă se va semnala faza de alungire a paiului (10-40%). Rapița va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-14 frunze) și alungirea tulpinii (10-25%), la nivelul întregului teritoriu agricol. La pomii fructiferi vor predomina fazele de înmugurire, dezmugurire și înflorire, în majoritatea plantațiilor. În aproape toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla în faza de „plâns”, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică. De asemenea, în centrul țării se va menţine repausul biologic. La culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, lucernă) însămânţate până în prezent, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodată, la floarea-soarelui şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole restrânse, atât pregătirea patului germinativ, cât și lucrările de semănat. Pe ansamblu, lucrările specifice campaniei de primăvară se vor desfășura normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea însămânţării culturilor din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă). Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof). Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole. Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU