-

Utilizări mai puțin cunoscute ale gunoiului de grajd

Gunoiul de grajd este un fertilizant foarte valoros, însă, pe lângă destinația de îngrășământ, bălegarul poate avea și alte utilizări, mai puțin cunoscute, care nu au legătură cu agricultura.

La noi în țară, în zonele din Sud și din Est, încă există o practică străveche a folosirii bălegarului drept material de construcții.

În amestec cu paie și lut (pământ galben), rezultă un material cu excelente proprietăți izolatoare. Acesta este fixat pe o împletitură de nuiele și bine presat. Astfel rezultă construcțiile de paiantă.

O altă utilizare a acestui material este sub formă de chirpici. Așa-numiții chirpici sunt, de fapt, cărămizi realizate din același amestec, care se zidesc precum cărămizile obișnuite, lipindu-se între ele cu același material.

Construcțiile rezultate, mai ales cele din paiantă se remarcă printr-o remarcabilă rezistență seismică.

O altă utilizare, de data aceasta mult mai modernă este aceea de sursă de încălzire. Transformarea gunoiului de grajd în biogaz, este deja un procedeu folosit de multă vreme, însă eficiența economică a centralelor care produc biogaz este încă destul de îndoielnică.

Se mai cunoaște de asemenea , procedeul care valorifică acea căldură produsă de fermentarea naturală a gunoiului de grajd.

Căldura care se degajă în timpul fermentării gunoiului de grajd pus în niște incinte închise, degajă energie.

Aceste incinte sunt înconjurate cu serpentine de țevi prin care circulă agent termic.

Se "însămânțează" bălegarul cu colonii de bacterii care produc o fermentare mai intensă iar rezultatul e , că temperatura degajată se ridică în jurul valorii de 50°C, suficientă pentru a încălzi o seră pe timpul iernii.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite