-

Elevii cu simptome de COVID-19 nu trebuie să se prezinte la şcoală, iar părinţii au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ, precum şi medicul de familie.

Indicația se găsește într-un set de reguli şi recomandări de conduită sanitară publicat de Grupul de Comunicare Strategică. Ce alte regulile mai trebuie respectate?
Elevii sunt sfătuiţi să meargă pe jos până la şcoală şi, dacă se poate, să evite transportul în comun, să poarte masca de protecţie peste nas şi gură, atunci când sunt la şcoală, să păstreze distanţa între persoane, să-şi spele sau să îşi dezinfecteze mâinile, dar şi obiectele pe care le ating frecvent, cum ar fi cheile şi telefonul mobil. Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului. Atunci când e purtată atât de către persoana potenţial infectată, cât şi de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusului mai departe, spun experţii. Ei insistă că deşi copiii şi tinerii fac de regulă forme uşoare ale bolii, ei transmit virusul mai departe către persoane vârstnice sau cu boli cronice. Tocmai de aceea, copiii sunt sfătuiţi să evite să îşi îmbrăţişeze bunicii sau rudele vârstnice, iar dacă nu pot păstra distanţa de siguranţă, să poarte mască. De altfel, copiii care au probleme medicale cronice sau care locuiesc cu membri ai familiei care au astfel de probleme pot învăţa online, pe baza unei solicitări din partea părinţilor, în urma unei adeverinţe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant. La fel ca şi în anii precedenţi, elevii care intră într-un nou ciclu de învăţământ trebuie să prezinte o adeverinţă de intrare în colectivitate, care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de şcoală, dacă nu se regăseşte deja în dosarul de înscriere.

RADOR
Foto: Pixabay