-

O mască de faţă echipată cu un senzor care detectează particule de Covid-19 în mediul înconjurător, concepută de un inginer român, şi-a adjudecat premiul cel mare.

S-a întâmplat la un concurs organizat de MIT [Massachusetts Institute of Technology] Media Lab.
"Masca socială" premiată a lui Burzo Ciprian este o mască minimalistă, transparentă cu un bio-senzor care se conectează la un smartphone. Utilizatorul poate depista printr-o aplicaţie numărul de patogeni din aerul din jur, poate colecta date despre ceilalţi utilizatori din jur şi poate calcula riscul de infectare cu Covid-19.
Masca e încă un prototip în lucru şi a câştigat competiţia organizată de laboratorul MIT ca răspuns la pandemie, care le-a propus inginerilor şi designerilor să vină cu soluţii creative prin care să reimagineze măştile de faţă şi echipamentele de protecţie personală.
"Conectarea măştii la smartphone-ul nostru va fi o opţiune reală în viitor"ť, a declarat Ciprian. "žAr trebui să ştim cine e infectat în zona noastră şi să fim informaţi de smartphone despre ce a descoperit bio-senzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile pe care cu siguranţă le va avea masca viitorului."

RADOR
Foto: Pixabay