-

Istoria preparatelor culinare: Potage à la St. Germain (sec. XVIII)

Scris de

Termenul „à la St. Germain” se referă la garnitura de mazăre verde (boabele se pasează ori se zdrobesc, pentru a se obține un piure mai mult sau mai puțin fin) care se adaugă într-un consomeu clasic (rețeta consomeului este cea prezentată aici).

Pentru ca piureul de mazăre să aibă o culoare frumoasă, sănătoasă, se va folosi mazăre crudă sau congelată (nu mazăre prefiartă, pusă la conservă). Păstăile de mazăre se spală bine sub jetul de apă, apoi se scot boabele de mazăre din tecile lor (boabele nu mai este necesar să le spălăm). Mazărea proaspătă se poate mânca și crudă, însă pentru acest preparat se va pune în apă rece cu puțină sare și se va lăsa să fiarbă 15-20 de minute. Apoi se scurge și se pasează (se zdrobește), amestecându-se cu gălbenuș de ou, sare și un praf de piper. Pentru un aspect mai rustic, se pot adăuga la sfârșit și câteva boabe doar puțin zdrobite.

Acest piure de mazăre se poate adăuga în consomeu, ca o garnitură, servindu-se cu crutoane rumenite în unt. Dacă însă vom subția piureul de mazăre cu zeamă de carne și îi vom adăuga unt, obținem o supă mai densă (un „potage”) ori chiar o supă-cremă à la St. Germain, pe care o vom „împlini” cu o lingură de smântână dulce (putem închipui o spirală sau alt desen, cu ea) și un fir de busuioc. Cromatic, dar și gustativ, supa St. Germain aduce prospețimea unei grădini de vară pe masa din sufragerie...

Simona Lazăr

Foto: Pixabay