-

Prim-ajutor. Ce este bine să faci și ce nu

Românii sunt sufletişti, doritori să-i ajute pe cei aflați într-un necaz de sănătate apărut brusc. Pe stradă, trecătorii săritori nu trebuie să facă gesturi bine intenţionate, dar precipitate, neavenite în acele situaţii.

Sunt dese pierderile de conştienţă pe stradă, aşa-zisele leşinuri, lipotimii. Dacă se sesizează că bolnavul are dureri în piept, prima acţiune de ajutorare este punerea suferindului în şezut, cu spatele sprijinit de un gard, dacă poate fi pus bolnavul într-un fotoliu, pe un scaun este binevenit acest ajutor.

Să i se lărgească gulerul, cravata, să îi fie lărgită cureaua, cordonul. Dacă cel aflat în impas are în buzunar tubul cu nitroglicerină, necesar cardiacilor, trebuie ajutat să pună sub limbă o pilulă de nitroglicerină.

Dacă e o criză de angină pectorală, durerile în piept se vor micşora, martorii trebuie să-i vorbească încurajator celui suferind.

Dacă durerea în piept nu cedează la două nitroglicerine e risc de infarct. Oricum, de la început trebuie chemată salvarea.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

banner 600 c 1

Articole înrudite

 • Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

  Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa.

 • Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

  Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită” greşit.

   

  Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, explică în detaliu cum poţi să (te) salvezi într-o astfel de situaţie:

  1. Strigaţi după o persoană care să sune la 112.

  2. Asiguraţi-vă că victima se sufocă strict din cauza aspirării unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă, manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni): aspiraţie confirmată de martori; victima nu mai poate vorbi, tuşi şi respira; e agitată, se sufocă, duce involuntar mâna la gât.

  3. Ridicaţi victima şi plasaţi-vă în spatele acesteia.

  4. Îmbrăţişaţi-o, poziţionând puternic pumnul la nivel abdominal, între ombilic şi stern, şi suprapuneţi peste el cealaltă mână.

  Citeste continuarea AICI

  Foto: commons.wikimedia.org

 • Intoxicaţiile cu ciuperci. Simptome și reguli de acordare a primului ajutor

  Intoxicaţiile se produc accidental prin consumarea ciupercilor recoltate din flora spontană şi sunt cauzate de necunoaşterea lor. Află detalii:

 • Greșeli de prim ajutor și cum să le evitați

  În zile noastre, există nenumărate resurse pentru a ne informa. Prin intermediul internetului, al revistelor sau al televiziunii, aproape oricine poate afla cum să trateze o afecțiune sau un accident mai ușor.