-

Frigărui de berbecuț - o rețetă „din bătrâni”

Scris de

Nu știu cât e legendă și cât adevăr în "secretul" pe care vi-l voi devoala, dar se crede că în carnea de berbecuț se găsește „leac” pentru vigoarea "părții bărbătești" (cum ar fi zis ăi bătrâni).

Credinta aceasta, pe care o intalnim inca pe la sate, mai zice si ca, pe langa pastrama, ori frigarui de berbec, ori o halca zdravana de berbecut la protap e musai sa vii cu must oprit din fiert ori, si mai bine, cu vin tanar si galgaitor cand il torni din ulcea in "pahare", vin rosu, sa-ti involbure sangele! Dar ca in carnea de berbec gasesti putere o zic si orientalii. Chinezii, de exemplu. Ei se feresc insa cat pot sa serveasca la mesele lor carne de berbecut castrat (batal, adica).

Acestea fiind zise, sa ma-ntorc in padurile Olteniei – de unde abia ce-am plecat ieri, ca sa ne-alaturam unei cete de haiduci. Ma rog, o vom face virtual, ca haiduci de-adevaratelea nu mai haladuiesc in codru. Dar, pe langa amintirea lor, om invata sa gatim o reteta cu carne de berbec, ca-n vremea lor, s i ne intarim puterile. si cum acelora tare le placea sa se adune pe langa foc, intinzand deasupra lui tepusele in care infisesera bucati de carne, e lesne de-nteles ce-o sa gatim si azi! Frigarui de berbecut! Animal tanar, cu carne frageda, pe care s-o rupi lesne cu dintii, fara sa mai ai nevoie de hangerul prins in brau! Notati-va reteta!

Pentru a pregati frigaruile se curata 500 g de carne de berbecut, se spala si se lasa peste noapte intr-un bait din otet, apa, boabe de piper, foi de dafin. Se curata o ceapa, un ardei, doua rosii si se taie in felii potrivit de mari. Se scoate carnea din bait, se scurge si se taie cubulete. Se iau patru frigarui si se infig, alternand bucatile de carne si legume. Se unge gratarul bine cu untura si, cand s-a infierbantat, se pun deasupra frigaruile. Se intorc din cand in cand, sa se patrunda pe toate partile, si se stropesc cu vin, sa se fragezeasca. Catre sfarsit, se pune sare, dar si piper si cimbru.

Simona Lazăr

Foto: Pixabay