-

Miraculos: o mamă a născut de două ori același copil, ca să-i poată salva viața

O mamă a recurs la cea mai complicată procedură medicală, pentru a salva viața fiului ei: l-a născut de... două ori. Cum a fost posibil și din ce cauză medicii au decis asta?

În Statele Unite, o mamă a trebuit să-și nască de două ori copilul suferind de o malformație congenitală gravă. Este impresionant ce a trebuit să facă ea, pentu ca să salveze viața bebelușului. În a 19-a săptămână de sarcină, la un control medical de rutină, urmat de o ecografie, medicii au descoperit ceva îngrozitor: copilul suferea de spină bifidă, o malformație congenitată rară, dar severă. „Descoperirea” sexului bebelușului (era băiețel) a venit „la pachet” cu informația că el suferă de o patologie foarte complicată. Joni Reinkemeyer, mama copilului, mărturisește pentru site-ul CafeMom că a fost „șocată, copleșită și speriată” atunci când a aflat cât de grav este. 

Ce este spina bifidă?

Spina bifidă apare atunci când coloana vertebrală și măduva spinării nu se formează corect, determinându-se formarea unui fel de „buzunar” care conține meningele și măduva. Afecțiunea are mai multe grade de gravitate, iar cea de care suferea micul Jackson (acesta este numele pe care i l-au dat părinții) era caracterizată printr-un „mielomeningocel”. În același timp, s-a dezvoltat o anomalie și în creierul său, cunoscută în limbajul de specialitate sub numele de „malformația Chiari”. Chirurgii i-au propus tinerei mame o procedură complexă, periculoasă, dar, se pare, singura capabilă să rezolve ceva și să diminueze pericolul la care urma să fie expus copilul, odată adus pe lume.

Prima „naștere” a lui Jackson

La prima sa „venire pe lume”, Jackson a stat separat de mama sa timp de 4 ore. Roni a fost supusă unei operații de cezariană, procedura expunând spatele bebelușului pentru a corecta malformația, apoi fătul a fost plasat înapoi în placentă. Jackson a venit pe lume pentru prima dată, la doar 25 de săptămâni de gestație. O intervenție sub înaltă tensiune, dar necesară. Fără aceasta, copilul ar fi putut suferi de paralizie a membrelor inferioare, de afecțiuni digestive și urinare sau de hidrocefalie.

Cea de a doua naștere a bebelușului

După operație, Joni Reinkemeyer a rămas în pat timp de 10 săptămâni. În cea de a 36-a săptămână a născut, pentru a doua oară, același copil. Acesta avea 2 kg și a trebuit să rămână la terapie intensivă timp de 12 săptămâni. Deși încă suferă de spina bifidă, afecțiunea are o formă ameliorată. Nu a fost nevoie să se opereze pe tractul digestiv, în schimb, a suferit mai multe intervenții pentru recuperarea piciorului, mai ales că la naștere(a a doua) îi lipsea o parte din corpul calos.

Astăzi, la 2 ani de la naștere, Jackson pare să-și fi întărit sănătatea și, mai ales, este un băiețel vesel, ceea ce îi bucură pe părinții lui, conștienți că mai au încă multe intervenții terapeutice de făcut.

Foto: Pixabay