-

Carnea, mezelurile și cancerul

„Carnea și mezelurile pot să provoace cancer”. Dacă nu ai auzit această informație, atunci înseamnă că, în loc să fii atent la știrile de la televizor sau de la radio, erai preocupat să frigi o bucată mare de carne... Cât de cancerigenă e carnea roșie, de fapt?

OMS, Organizația Mondială a Sănătății, a publicat un studiu care este de natură să ne alerteze cu privire la acest aspect. În acest studiu, carnea roșie (miel, cal, capră, carne de vită, carne de oaie, carne de porc) este proclamată ca fiind „probabil” cancerigenă, iar salamurile, păstrămurile și afumăturile ca alimente „potențial” cancerigene.

„Fiecare porție de 50 g de carne procesată, consumată zilnic, crește riscul de cancer colorectal cu 17%”, spune studiul OMS, și „fiecare porție de 100 g de carne roșie ar crește-o cu 18%”.

Nimic nou sub soare cu acest studiu, veți spune. Se știe de multă vreme că acest risc există, atunci când este vorba despre un consum intens de carne roșie și mezeluri. Dar, în orice caz, în Europa, consumul de carne roșie, ca și cel de mezeluri, a scăzut, spre dezaprobarea crescătorilor de animale și procesatorilor de carne. Care este adevărul?

Dacă mâncați 50 g de carne roșie sau de mezeluri pe zi sau aproximativ 300 până la 350 g pe săptămână, nu creșteți riscul de cancer de colon, care poate avea, de asemenea, alte origini decât dieta dvs. Există, de exemplu, și un factor incontestabil al eredității. Iar consumul de carne roșie și de mezeluri poate fi un factor favorizant. Factor care poate fi contrabalansat dacă, în același timp, mâncați suficiente legume, fructe și cereale, adică fibrele și moleculele antioxidante, în care acestea sunt bogate.

Deci, nu intrați în panică! Sărbătoriți o friptură bună din carne de vită certificată, din când în când, gătiți supe de legume și alegeți fructe la desert. Și dacă unul dintre părinții tăi a avut cancer de colon, monitorizează-te și testează-te în mod regulat.

Foto: Pixabay