-

O maşină de criptat "Enigma" din Al Doilea Război Mondial, descoperită de scafandri în Marea Baltică

Scafandri germani care căutau în Marea Baltică plase de pescuit abandonate au descoperit o rară maşină de criptat "Enigma", utilizată de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, despre care se crede că a fost aruncată peste bord, relatează Reuters.

Iniţial, scafandrii au crezut că au dat peste o maşină de scris încurcată într-o plasă de pescuit pe solul acvatic din golful Gelting, însă arheologul marin Florian Huber a înţeles rapid semnificaţia istorică a descoperirii.

"Am făcut numeroase descoperiri interesante şi ciudate în ultimii douăzeci de ani. Dar nu am visat niciodată că vom găsi într-o bună zi una dintre legendarele maşini Enigma", a precizat Huber.

Soldaţii nazişti foloseau aceste maşini pentru a trimite şi primi mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă criptografii britanici au spart codul, ajutând Aliaţii să dobândească un avantaj în lupta navală pentru controlul Atlanticului.

O echipă britanică de la centrul de criptanaliză Bletchley Park, în frunte cu Alan Turing, a dezlegat codul, contribuind la scurtarea războiului şi la salvarea a mii de vieţi.

Cu puţin timp înainte de capitularea Germaniei, în mai 1945, echipajele de pe aproximativ 50 de submarine, numite 'U-Boot' (Unterseeboot), au urmat ordinul de a-şi scufunda navele din golful Gelting, lângă graniţa cu Danemarca, pentru a evita capturarea lor de către Aliaţi. Ordinul includea distrugerea dispozitivelor de criptare.

"Bănuim că Enigma noastră a fost aruncată peste bord în cursul acestui eveniment", a declarat Huber, membru al companiei Submaris din Kiel, care conduce misiuni de cercetare subacvatică.

În total, soldaţii germani au scufundat peste 200 dintre submarinele lor din Marea Nordului şi Marea Baltică la sfârşitul războiului.

Dispozitivul "Enigma", care seamănă cu o maşină de scris, era prevăzut cu tastatură şi rotiţe care cifrau mesaje. Cu toate că au fost produse câteva sute de mii de astfel de maşini, doar câteva sute există în prezent. Acestea se vând la licitaţii în schimbul a zeci de mii de euro.

Obiectul descoperit de echipa de scafandri - care efectuează pentru organizaţia World Wildlife Fund (WWF) operaţiuni de identificare şi recuperare a plaselor de pescuit abandonate ce pun în pericol vieţuitoarele maritime - va fi oferit muzeului de arheologie din Schleswig.

Sursa: AGERPRES